浜松修学舎 中学校・高等学校

Facebook にシェア

職員メッセージ

西村信亮

10/9から10/12の間、沖縄に修学旅行に行かせていただきました。

そこでは、初めて見る首里城に民族衣装をまとったがっちりとした男性が出迎えてくれていました。

後に、民泊の宿泊先のリーダーの方が、その民族衣装の方にそっくりだったので、「首里城で民族衣装を着ていらした方ですか?」と尋ねたところ、「いえ、違います」という返事でした。とても似ていたので、つい尋ねてしまいました。以下は、私が旅行中に考えた旅行記です。

Okinawa Dialect and Its Study

Nishimura, Shinsuke

Okinawa dialect is a part of Japanese: the dialect of Japanese. However, the system of the dialect is quite different in its sound1 and its vocabulary from the standard Japanese. Then, before starting carefully looking at the Okinawa dialect, it is a good idea to make a hypothesis to understand the Okinawa dialect closely. That is as follows: “Okinawan people used to learn a foreign language: Chinese.” This hypothesis includes the change of grammar and the deviation of vocabulary from the standard Japanese.

Let’s suppose the ancient Japanese had communicated with the ancient Chinese for some business reasons. Then, it partially left the Okinawa dialect in vocabulary. For example, “waa” in the Okinawa dialect means I in Chinese, “taarii” means an adult, and “choodee” means a brother. They are considered as the loan words from Chinese2.

Let’s consider the loan words from Chinese above a vocabulary import as nouns and noun phrases. Look at chi bao le in Chinese, and in the Okinawa dialect, this also means: I have eaten a lot, and I’m full. Closely look at le, this represents the perfect tense both in Chinese and the Okinawa dialect. The dialect contains the grammar that doesn’t exist in the standard Japanese.

Okinawan people had left a consequence of language development in their language that is presumably close to the ancient Japanese and is related to Chinese. The chi bao le in the Okinawa dialect left the learning of the ancient Okinawan people as now is called Second Language Acquisition. Communication may never end in between languages, including language learning and understanding.

__________

1 The Okinawa dialect has three different vowels: a, i, u. The rests of e, o change into the others.

2 The loan words from Chinese may be the same as in the standard Japanese.

Facebook にシェア

項目別一覧
月別一覧
Copyright © 2018 浜松修学舎 All Rights Reserved.